Blik op de Vrijheid

Plein van de Vrijheid
13.00 – 18.00

Op 5 mei is ‘Blik op Vrijheid, vluchtverhalen toen en nu’ te zien in een filmcontainer op Bevrijdingsfestival Brabant. Blik op Vrijheid is een foto- en filmproject met verhalen van zes mensen in Nederland, die in de afgelopen 75 jaar zijn gevlucht.

 

De serie begint met een portret van Teun Jordaan uit Rhenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit Rhenen weg vluchtte en eindigt met een Syrische vluchteling die net in Nijmegen is gearriveerd, met daartussenin elk decennium één portret. Beleef al kijkend de manier waarop zij invulling geven aan vrijheid. Laat je meevoeren in hun verleden en de beleving van vrijheid in Nederland. Ontdek tegelijkertijd hoe vluchtelingen door de jaren heen in Nederland zijn ontvangen. Door je onder te dompelen in de verhalen ervaart je als kijker de beklemming van het gebrek aan vrijheid, maar ook de trots, kracht en veerkracht van de geportretteerden en de emotie die vrijheid bij hen oproept. De filmbeelden en het persoonlijke verhaal van de vluchteling maken je bewust dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. 

De filmcontainer is herkenbaar aan de levensgrote fotoportretten. Ben je benieuwd naar hun uitspraken over vrijheid. Wil je geprikkeld worden om zelf na te denken over dit onderwerp? Wil je graag in gesprek met de makers van deze filmserie of ben je docent en geïnteresseerd in het lespakket voor leerlingen? Kom dan op 5 mei naar de filmcontainer.