Algemene info

Waar, wanneer en waarom?

Op 5 mei vieren we dat we in Nederland in vrijheid leven. We dansen, proosten en lachen, maar realiseren ons ook dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Dat die kwetsbaar is, en we in onze handjes mogen knijpen met onze leefomstandigheden. We tonen ons solidair met de mensen die niet in vrijheid leven, en bezinnen ons op het belang van het delen en in stand houden van vrijheid. Want vrijheid geef je door! Bevrijdingsfestival Brabant vindt plaatst op de Pettelaarse Schans in ‘s-Hertogenbosch.

Geef Vrijheid Door

Geef vrijheid door

Met het thema “Geef vrijheid door” wordt op 5 mei in heel Nederland de vrijheid gevierd. Het Bevrijdingsfestival Brabant is één van de 14 nationale Bevrijdingsfestivals. We hebben als doel onze bezoekers te laten nadenken over vrijheid en hun aandeel daarin. Want vrijheid is niet vanzelfsprekend.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei doet een appel op iedereen om zich in te zetten voor de waarde van vrijheid. “Geef vrijheid door” inspireert om herdenken en vieren aan elkaar te verbinden en om de historische gebeurtenissen in verband te brengen met de actualiteit wereldwijd.

 

De kracht van het persoonlijke verhaal


Het persoonlijke verhaal weet vaak te ontroeren omdat ze de essentie van het leven dichtbij brengen. Daarbij staat een persoonlijk verhaal nooit op zichzelf, de schaduw van de wereldgeschiedenis hangt eroverheen. Zoals hoofdredacteur van Elsevier, Arendo Joustra, aangeeft zijn deze persoonlijke verhalen zeer belangrijk. Hij haalt hiervoor de beroemde dichtregel ‘Kom vanavond met verhalen’ van Leo Vroman aan. Volgens Joustra moet deze niet alleen als hartekreet worden gezien, maar ook als opdracht. Zonder gedeelde geschiedenis geen gedeelde toekomst. We moeten de verhalen blijven vertellen, blijven delen. Tot alle getallen weer zijn veranderd in namen. Dat is de waarde van gedenken.

Lees de volledige jaarthema tekst van Arend Joustra op http://www.4en5mei.nl/herdenken-en-vieren/jaarthema/jaarthema-2017

Wat zijn de openingstijden?

Het festivalterrein is open vanaf 12:30 uur, en sluit om 00:00 uur.

Is het festival gratis?

Het Bevrijdingsfestival Brabant is gratis toegankelijk en dat willen we graag zo houden. Maar de artiesten, podiumbouwers, leveranciers van toiletvoorzieningen, beveiliging, organisatie, etc. zijn niet gratis. De horeca- en toiletinkomsten maken het festival mede mogelijk. Alvast dank voor je begrip en bijdrage!

Waar vind ik de huisregels?

De huisregels van Bevrijdingsfestival Brabant vind je hier.

Betalen op Bevrijdingsfestival Brabant?

Het Bevrijdingsfestival is gratis. Eten en drinken betaal je met munten. Deze munten kun je met contant geld en met pin betalen. Gekochte munten zijn niet inwisselbaar voor contant geld.

Eten & drinken op Bevrijdingsfestival Brabant?

Op Bevrijdingsfestival Brabant zijn allerlei versnaperingen aanwezig. Bij de bar zijn alcoholische een non-alcoholische dranken verkrijgbaar. Bij de verschillende foodtrucks vind je lekkernijen voor elk dieet. Let op: We vragen je om je eigen drank en etenswaren thuis te laten, met de horeca inkomsten maken het festival mede mogelijk.

Vervoer

Wat is het adres?

Je vindt het Bevrijdingsfestival Brabant op de Pettelaarse Schans 1 in ’s-Hertogenbosch (tegenover het Provinciehuis).

Lopend of met de fiets?

Je kunt je fiets gratis stallen voor het festivalterrein met dank aan de Gemeente ‘s-Hertogenbosch.

Met de trein?

Waar je ook naartoe gaat op Bevrijdingsdag, koop online het speciale 5 Mei-retour en je reist naar jouw favoriete Bevrijdingsfestival met 20% korting, ongeacht de afstand die je reist. Het 5 Mei-retour is te koop tot uiterlijk 5 mei 14.00 uur. Ga voor meer informatie naar www.ns.nl/5meiretour.

‘s-Hertogenbosch is goed bereikbaar met de trein. Vanaf station ‘s-Hertogenbosch rijden bussen (sommigen rechtstreeks) naar het festivalterrein.

Raadpleeg voordat je op reis gaat de Reisplanner op NS.nl om jouw treinreis te plannen. Eenmaal onderweg kun je via mobiel.ns.nl deze actuele informatie opnieuw opvragen.

Met de bus?

Het Bevrijdingsfestival zet vanaf Station ‘s-Hertogenbosch gratis bussen in van en naar de Pettelaarse Schans. Naast deze gratis bussen stoppen er verschillende andere bussen bij de bushalte Provinciehuis. Bekijk via deze link de reistijden naar de Bushalte Provinciehuis.

Tussen 12.00 – 22.00 uur rijden er twee pendelbussen tussen het festivalterrein en station ‘s-Hertogenbosch. Tussen 22.00 – 0.00 uur wordt daar nog een pendelbus extra aan toegevoegd.

www.arriva.nl/eticket

Met de auto?

Je kunt gratis parkeren op het parkeerterrein van het Provinciehuis en Canon. Deze parkeerterreinen sluiten om 02:00 uur, zorg dus dat je auto voor die tijd het terrein af is. Als deze parkeerterreinen vol zijn, kun je uitwijken naar Transferium Pettelaarpark.

Organisatie

Wie is de organisatie?

Bestuur
Het Bevrijdingsfestival Brabant heeft een onafhankelijk provinciaal bestuur met de volgende leden:

Frans van Dooremalen (voorzitter)
M. van Thiel (penningmeester)
Marja van Noort (secretaris)
Rob van Leeuwarden
Tanja Kliphuis
Osman Çifçi
Marcel Ploegmakers

Bestuursleden zijn bereikbaar via info@bevrijdingsfestivalbrabant.nl.

Festivaldirecteur
Het festival wordt geproduceerd door Femke Klein. Zij is bereikbaar via de mail: info@bevrijdingsfestivalbrabant.nl

Programmering
De programmering van het festival wordt verzorgd door programmeur Ivo Cooijmans, bereikbaar via ivocooymans@willem-twee.nl.

Wie zijn de sponsoren?

Het Bevrijdingsfestival Brabant wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van Amnesty International, Brabant Water, Brabants Dagblad, Dream 4 Kids, Gemeente ‘s-Hertogenbosch, Jupiler, de Koninklijke Luchtmacht, Kraanwater Graag, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Omroep Brabant, Prodemos, Provincie Noord-Brabant, Punch Workshop, Rabobank ‘s-Hertogenbosch e.o., het Rode Kruis, Sena, Stagelight, Stichting Gereformeerd Frans van Uden-Huis, Stimuleringsfonds, Unicef, het Veteranen Instituut, vfonds, Vluchtelingenwerk en VSB fonds.

Werken tijdens het festival?

Wil je ook meedoen als vrijwilliger voor Bevrijdingsfestival Brabant? Dat kan! Het is leuk, leerzaam en gezellig. En zonder enthousiaste vrijwilligers kan het festival niet plaatsvinden. Je krijgt een onkostenvergoeding, eten en drinken.

Klik hier om je aan te melden als vrijwilliger voor het Bevrijdingsfestival Brabant. Heb je een andere vraag, neem dan contact met ons op via vrijwilligers@bevrijdingsfestivalbrabant.nl.

Persaanvraag indienen?

Hier vind je de laatste uitgegeven persberichten. Voor meer informatie, neem contact op met Femke Klein via info@bevrijdingsfestivalbrabant.nl.

Andere vraag? Contact!

Stichting Noord-Zuid Bevrijdingsfestival
Postbus 1395
5200 BK ‘s-Hertogenbosch
info@bevrijdingsfestivalbrabant.nl