Algemene info

Ik ben op 5 mei iets verloren op het festival, wat nu?

Ben je tijdens het vieren van de vrijheid op de beat iets kwijtgeraakt? Dat kan altijd gebeuren, wij helpen je graag waar we kunnen. Stuur een mailtje met de omschrijving van wat je verloren bent naar info@bevrijdingsfestivalbrabant.nl. Hopelijk hebben wij het voor je gevonden!

Waar, wanneer en waarom?

Op 5 mei vieren we dat we in Nederland in vrijheid leven. We dansen, proosten en lachen, maar realiseren ons ook dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Dat die kwetsbaar is zoals we de afgelopen 2 jaren hebben kunnen meemaken en zien aan alle vreselijke gebeurtenissen in Oekraïne. We tonen ons solidair met de mensen die niet in vrijheid leven. Want vrijheid geef je door! Bevrijdingsfestival Brabant vindt plaatst op de Pettelaarse Schans in ’s-Hertogenbosch.

Jaarthema: Vrijheid in Verbondenheid

Ieder jaar kiest het Nationaal Comité een thema dat inspireert om herdenken en vieren aan elkaar te verbinden en om de historische gebeurtenissen in verband te brengen met de actualiteit wereldwijd. Het jaarthema van 2022 is Vrijheid in verbondenheid.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft historicus Annelien de Dijn, hoogleraar Moderne Politieke Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, gevraagd om de jaarthematekst van 2022 te schrijven. Eerder schreef zij het prikkelende Vrijheid: een woelige geschiedenis, over vijfentwintig eeuwen vrijheidsbegrip. De recente geschiedenis van de term ‘vrijheid’ neemt ze nu als uitgangspunt om te onderzoeken hoe vrijheid en verbondenheid zich tot elkaar verhouden, 77 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Annelien de Dijn:

Dat uitbundige vieren heeft ongetwijfeld te maken met het grote belang dat aan de waarde wordt gehecht die op 5 mei centraal staat. Als je aan Nederlanders vraagt wat ze goed vinden gaan in hun land en waar ze trots op zijn, dan noemen ze opvallend vaak “vrijheid”. Die trots op vrijheid leeft breed. Zowel vrouwen als mannen, jongeren als vijftigplussers, lager- als hogeropgeleiden zien vrij zijn als een cruciale Nederlandse eigenschap. Wat dat precies inhoudt, is niet voor iedereen even gemakkelijk te articuleren. Maar de meeste Nederlanders bedoelen daarmee dingen als de “vrijheid te gaan en te staan waar je wilt, keuzevrijheid en aan niemand verantwoording hoeven afleggen.”

https://www.4en5mei.nl/voor-organisatoren/jaarthema 

Wat zijn de openingstijden?

Het festivalterrein is open vanaf 13:00 uur, en sluit om 23:30 uur.

Is het festival gratis?

Het Bevrijdingsfestival Brabant is gratis toegankelijk en dat willen we graag zo houden. Maar de artiesten, podiumbouwers, leveranciers van toiletvoorzieningen, beveiliging, organisatie, etc. zijn niet gratis. De horeca inkomsten en jullie steun door het inleveren van de hard cups maken het festival mede mogelijk. We vragen je daarom je eigen drank- en etenswaren thuis te laten. Alvast dank voor je begrip en bijdrage!

Is er een minimum leeftijd?

Nee, het festival is toegankelijk voor mensen van alle leeftijden. Dus ben je nog geen 18, mag je zeker met je vrienden komen. En baby’s, opa’s en oma’s zijn natuurlijk ook altijd welkom!

Betalen op Bevrijdingsfestival Brabant

Bevrijdingsfestival Brabant is gratis. We werken niet met munten. Op het festivalterrein wordt alleen gewerkt met PIN en met een betaalkaart. Deze betaalkaart is verkrijgbaar op het festivalterrein en met PIN of contant geld kun je hier een naar jou gewenst bedrag op zetten.

Eten en drinken op Bevrijdingsfestival Brabant

Bij Bevrijdingsfestival Brabant zijn allerlei versnaperingen aanwezig. Bij de verschillende foodtrucks vind je lekkernijen voor elk dieet. Bij de bar zijn alcoholische een non-alcoholische dranken verkrijgbaar die worden geschonken in hard cups. Deze hard cups zijn verkrijgbaar voor €1,50 per stuk. Ook vragen we je om je eigen drank en etenswaren thuis te laten. De horeca inkomsten en de hard cups maken het festival mede mogelijk. Let op: Betalen met PIN of betaalkaart. Deze betaalkaart is verkrijgbaar op het festivalterrein en met PIN of contact geld kun je hier een naar jou gewenst bedrag opzetten.

Hard cups

Net zoals in 2019 werkt Bevrijdingsfestival Brabant met herbruikbare hard cups in plaats van plastic wegwerpbekers. Waarom? Omdat wij om het milieu geven! Voor slechts €1,50 koop je je eigen hard cup die je heel de dag kan gebruiken. We willen je wel tegemoet komen in deze kosten en maken daarom het toiletgebruik op het festivalterrein gratis. Wil je Bevrijdingsfestival Brabant steunen? Lever dan aan het eind van de dag je hard cup in! Met deze opbrengsten maken wij het festival mede mogelijk.

Toegankelijkheid

Bevrijdingsfestival Brabant is toegankelijk voor mindervaliden. Er is een mindervaliden toilet op het terrein aanwezig. De Pettelaarse Schans is wel een gebied met onverharde ondergrond, een combinatie van zand en gras. Houd daar rekening mee. Wilt u informatie over parkeren voor mindervaliden, neem dan contact met ons op via info@bevrijdingsfestivalbrabant.nl

Ik heb nog geld op mijn Bevrijdingsfestival Brabant cashcard staan, kan ik dat terug laten storten?

Als je na het evenement nog saldo hebt op je betaalpas, dan kun je hier restitutie voor aanvragen door een account aan te maken op www.mijnkniponline.nl. Kies hierbij voor de optie ‘registreer’ en daarna ‘betaalkaart’.
Je kunt restitutie aanvragen tot 2 weken na het evenement. Als je vragen hebt rondom het aanmaken van het account of het terugvragen van je saldo, dan kun je een mailtje sturen naar help@twelve.eu.

Onze huisregels

De huisregels van Bevrijdingsfestival Brabant vind je hier.

Vervoer

Wat is het adres?

Je vindt het Bevrijdingsfestival Brabant op de Pettelaarse Schans 1 in ’s-Hertogenbosch (tegenover het Provinciehuis).

Lopend of met de fiets

Je kunt je fiets gratis stallen voor het festivalterrein met dank aan de Gemeente ‘s-Hertogenbosch.

Met de bus

De bus stopt bij de bushalte Provinciehuis. Bekijk via deze link de reistijden naar de Bushalte Provinciehuis. (http://9292.nl/s-hertogenbosch/bushalte-provinciehuis)

Met de auto

Je kunt gratis parkeren op het parkeerterrein van het Provinciehuis. Dit terrein sluit om 02:00 uur, zorg dus dat je auto voor die tijd het terrein af is. Als dit parkeerterrein vol is, kun je uitwijken naar Transferium Pettelaarpark.

Met de trein

Ga voorbereid op pad.
Plan vooraf je reis van deur tot deur in de NS-App of op ns.nl. ’s-Avonds laat terug naar huis?! Gok niet op de allerlaatste trein, deze kan erg druk zijn. Er rijden geen extra late treinen na afloop van het festival!

Koop voor vertrek online je vervoerbewijs. Reis je met een OV-chipkaart, laad dan vooraf voldoende saldo op je kaart, ook alvast voor de terugreis. Zo voorkom je dat je lang moet wachten bij de kaartautomaat.

The Freedom Band 2.0

Waar, wanneer en waarom?

Honderden muzikanten, één lied. Bevrijdingsfestival Brabant presenteerde in 2021 de grootste rockband van Nederland: The Freedom Band. Een deels digitale, deels fysieke, megaband die samenspeelt voor de vrijheid. Deze rockformatie speelt één lied voor de vrijheid: Iedereen Is Van De Wereld van The Scene.
De basis van The Freedom Band bestaat onder meer uit Nona, Björn van der Doelen en Anneke van Giersbergen. Ze spelen zij aan zij met thuismuzikanten die video’s insturen én livemuzikanten die meespelen op de Tramkade in ’s-Hertogenbosch.

In 2022 is The Freedom Band terug. Met nog meer thuisrockers. En live op 5 mei in ’s-Hertogenbosch.

Welk nummer speelt The Freedom Band?

Op 5 mei speelt de band samen Iedereen Is Van De Wereld, een verbindend lijflied van Nederlandse rockband The Scene.

Waar kan ik mij aanmelden voor The Freedom Band 2.0?

De aanmeldingen zijn helaas gesloten.

Kan ik als niet Brabander ook mee doen?

Ja! Iedereen mag meedoen met The Freedom Band 2.0.

Met welk instrument kan ik meespelen?

We zoeken drummers, gitaristen, bassisten en zangers voor onze liveband. Voor de videoinzendingen van thuismuzikanten is het vrije keuze. Rock jij ‘m hard op de triangel? Dan zien we dat graag.

Voor wanneer moet ik mijn video inzenden?

Het inzenden van een video is helaas niet meer mogelijk.

Organisatie

Wie is de organisatie?

Bestuur
Het Bevrijdingsfestival Brabant heeft een onafhankelijk provinciaal bestuur met de volgende leden:

Frans van Dooremalen (voorzitter)
Steven de Klein (penningmeester)
Rob van Leeuwarden
Ayhan Dönmez
Marcel Ploegmakers

Festivaldirectie
Zakelijk leider – Stephan Grilis
Programmaleider – Anna Zwezerijnen

Bestuursleden en directie zijn bereikbaar via de mail: info@bevrijdingsfestivalbrabant.nl.

Programmering
De programmering van het festival wordt verzorgd door programmeur Ivo Cooymans, bereikbaar via i.r.cooymans@kpnmail.nl

Wie zijn de sponsoren?

Het Bevrijdingsfestival Brabant wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van Amnesty International, Brabants Dagblad, Gemeente ‘s-Hertogenbosch, Jupiler, de Koninklijke Luchtmacht, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Omroep Brabant, Prins Bernard Cultuurfonds, Provincie Noord-Brabant,  het Rode Kruis, Sena Performers, Stagelight, Stichting Gereformeerd Frans van Uden-Huis, Stichting Sluyterman en van Loo, Unicef, het Veteranen Instituut, vfonds en Vluchtelingenwerk.

Werken tijdens het festival

Wil je ook meedoen als vrijwilliger voor Bevrijdingsfestival Brabant? Dat kan! Het is leuk, leerzaam en gezellig. En zonder enthousiaste vrijwilligers kan het festival niet plaatsvinden. Je krijgt een onkostenvergoeding, eten en drinken. Je kunt je hier aanmelden als vrijwilliger voor Bevrijdingsfestival Brabant, dit is mogelijk tot en met 8 april. Heb je een andere vraag, neem dan contact met ons op via de mail.

Persaanvraag indienen?

Hier vind je de laatste uitgegeven persberichten. Voor meer informatie, neem contact op met Anna Zwezerijnen via info@bevrijdingsfestivalbrabant.nl.

Andere vraag? Contact!

Stichting Noord-Zuid Bevrijdingsfestival
Oude Rijksweg 9
5298 MC LIEMPDE
info@bevrijdingsfestivalbrabant.nl

Ons beleidsplan

Bekijk het beleidsplan 2021-2025 hier.