Algemene info

Waar, wanneer en waarom?

Op 5 mei vieren we dat we in Nederland in vrijheid leven. We dansen, proosten en lachen, maar realiseren ons ook dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Dat die kwetsbaar is, en we in onze handjes mogen klappen met onze leefomstandigheden. We tonen ons solidair met de mensen die niet in vrijheid leven, en bezinnen ons op het belang van het delen en in stand houden van vrijheid. Want vrijheid geef je door! Bevrijdingsfestival Brabant vindt plaatst op de Pettelaarse Schans in ‘s-Hertogenbosch.

75 jaar vrijheid

75 jaar vrijheid

Het jaarthema van 2020 luidt 75 jaar vrijheid. Het Bevrijdingsfestival Brabant is één van de 14 nationale Bevrijdingsfestivals. We hebben als doel onze bezoekers te laten nadenken over vrijheid en hun aandeel daarin. Want vrijheid is niet vanzelfsprekend.

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties. In de jaarthematekst “Verhalen om
nooit te vergeten” wordt deze verantwoordelijkheid beschreven door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Mabel.

Wat zijn de openingstijden?

Het festivalterrein is open vanaf 12:00 uur, en sluit om 23:30 uur.

Is het festival gratis?

Het Bevrijdingsfestival Brabant is gratis toegankelijk en dat willen we graag zo houden. Maar de artiesten, podiumbouwers, leveranciers van toiletvoorzieningen, beveiliging, organisatie, etc. zijn niet gratis. De horeca inkomsten en jullie steun door het inleveren van de hard cups maken het festival mede mogelijk. We vragen je daarom je eigen drank- en etenswaren thuis te laten. Alvast dank voor je begrip en bijdrage!

Waar vind ik de huisregels?

De huisregels van Bevrijdingsfestival Brabant vind je hier.

Betalen op Bevrijdingsfestival Brabant?

Bevrijdingsfestival Brabant is gratis. We werken niet met munten. Op het festivalterrein wordt alleen gewerkt met PIN en met een betaalkaart. Deze betaalkaart is verkrijgbaar op het festivalterrein en met PIN of contant geld kun je hier een naar jou gewenst bedrag op zetten.

Hoe kan ik online restitutie aanvragen?
Stap 1: Ga naar de website www.mijnkniponline.nl
Stap 2: Klik onder het inlogscherm op de knop ‘Registreer’.
Stap 3: Klik op de knop ‘Betaalkaart’, vul uw e-mailadres in en klik op de knop ‘Volgende’.
Stap 4: U ontvang een verificatie e-mail. Open de mail en klik in de mail op de link ‘Bevestigen’.
Stap 5: Er opent een nieuwe pagina. Vul de gevraagde gegevens in op de pagina en klik op de knop ‘Registreer’. (Let op: er wordt om een kaartnummer en CVC code gevraagd, deze kunt u terugvinden op uw Cashcard van Bevrijdingsfestival Brabant).
Stap 6: U heeft nu een account aangemaakt. Klik in uw account op de knop ‘Restitutie’ en vul de gevraagde gegevens in.

Extra informatie
U kunt van 7-05-2019 tot en met 19-05-2019 online restitutie aanvragen.
De restitutie aanvragen worden op 20-05-2019 verwerkt. Hou er rekening mee dat het hierna nog enkele dagen kan duren voordat het bedrag op uw bankrekening staat.

Eten & drinken op Bevrijdingsfestival Brabant?

Bij Bevrijdingsfestival Brabant zijn allerlei versnaperingen aanwezig. Bij de verschillende foodtrucks vind je lekkernijen voor elk dieet. Bij de bar zijn alcoholische een non-alcoholische dranken verkrijgbaar die worden geschonken in hard cups. Deze hard cups zijn verkrijgbaar voor €1,50 per stuk. Ook vragen we je om je eigen drank en etenswaren thuis te laten. De horeca inkomsten en de hard cups maken het festival mede mogelijk. Let op: Betalen met PIN of betaalkaart. Deze betaalkaart is verkrijgbaar op het festivalterrein en met PIN of contact geld kun je hier een naar jou gewenst bedrag opzetten.

Hard cups op Bevrijdingsfestival Brabant

Nieuw! Dit jaar werkt Bevrijdingsfestival Brabant met herbruikbare hard cups in plaats van plastic wegwerpbekers. Waarom? Omdat wij om het milieu geven! Voor slechts €1,50 koop je je eigen hard cup die je heel de dag kan gebruiken. We willen je wel tegemoet komen in deze kosten en maken daarom het toiletgebruik op het festivalterrein gratis. Wil je Bevrijdingsfestival Brabant steunen? Lever dan aan het eind van de dag je hard cup in! Met deze opbrengsten maken wij het festival mede mogelijk.

Mövenpick Hotel en Bevrijdingsfestival Brabant

Wil jij na Bevrijdingsfestival Brabant op 5 mei in ’s-Hertogenbosch blijven overnachten? Mövenpick Hotel heeft speciaal voor onze bezoekers een actie tarief opgezet. Voor maar €85,00 kunt u overnachten, inclusief ontbijt, parkeren en toeristenbelasting. U kunt de kamer reserveren via het mailadres hotel.s-hertogenbosch@movenpick.com of bellen naar 073-6874674 onder vermelding van Bevrijdingsfestival Brabant.

Toegankelijkheid op Bevrijdingsfestival Brabant

Bevrijdingsfestival Brabant is toegankelijk voor mindervaliden. Er is een mindervaliden toilet op het terrein aanwezig. De Pettelaarse Schans is wel een gebied met onverharde ondergrond, een combinatie van zand en gras. Houd daar rekening mee.

Wilt u informatie over parkeren voor mindervaliden, neem dan contact met ons op via info@bevrijdingsfestivalbrabant.nl

Vrijheidscolleges

Angelique Houtveen, Philip Freriks, Danny Ghosen, Robert Vuijsje, Splinter Chabot, Shirin Musa, Liesbeth Zegveld, Bilal Wahib, Natascha van Weezel, Sinan Can en Dieuwertje Blok geven in de aanloop naar 5 mei in het hele land Vrijheidscolleges. Van 27 januari tot en met 5 mei delen deze sprekers hun visie op vrijheid. Verleden en heden worden nadrukkelijk aan elkaar gekoppeld. Omdat het in 2020 75 jaar geleden is dat Nederland werd bevrijd, zijn er dit jaar meer colleges dan ooit; ruim 70 colleges in bibliotheken, op scholen, diverse podia en bevrijdingsfestivals.
De Vrijheidscolleges inspireren jong en oud om na te denken over de waarde van vrijheid.

Vervoer

Wat is het adres?

Je vindt het Bevrijdingsfestival Brabant op de Pettelaarse Schans 1 in ’s-Hertogenbosch (tegenover het Provinciehuis).

Lopend of met de fiets?

Je kunt je fiets gratis stallen voor het festivalterrein met dank aan de Gemeente ‘s-Hertogenbosch.

Met de trein?

NS viert de vrijheid met de Bevrijdingsfestivals mee. Ga jij ook naar één van de 14 Bevrijdingsfestivals in het land? Vanaf vandaag staat het 5 mei retour live! Met het 5 mei-retour krijg je 20% korting op je dagretour. Voor meer informatie: ns.nl/5meiretour.

Met de bus?

Het Bevrijdingsfestival zet vanaf Station ‘s-Hertogenbosch gratis bussen in van en naar de Pettelaarse Schans. Naast deze gratis bussen stoppen er verschillende andere bussen bij de bushalte Provinciehuis. Bekijk via deze link de reistijden naar de Bushalte Provinciehuis.

Met de auto?

Je kunt gratis parkeren op het parkeerterrein van het Provinciehuis en Canon. Deze parkeerterreinen sluiten om 02:00 uur, zorg dus dat je auto voor die tijd het terrein af is. Als deze parkeerterreinen vol zijn, kun je uitwijken naar Transferium Pettelaarpark.

Organisatie

Wie is de organisatie?

Bestuur
Het Bevrijdingsfestival Brabant heeft een onafhankelijk provinciaal bestuur met de volgende leden:

Frans van Dooremalen (voorzitter)
Steven de Klein (penningmeester)
Rob van Leeuwarden
Ayhan Dönmez
Tanja Kliphuis
Marcel Ploegmakers

Festivaldirectie
Zakelijk leider – Stephan Grilis
Programmaleider – Anna Zwezerijnen

Bestuursleden en directie zijn bereikbaar via de mail: info@bevrijdingsfestivalbrabant.nl.

Programmering
De programmering van het festival wordt verzorgd door programmeur Ivo Cooymans, bereikbaar via ivocooymans@willem-twee.nl.

Wie zijn de sponsoren?

Het Bevrijdingsfestival Brabant wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van Amnesty International, Brabant Water, Brabants Dagblad, Dream 4 Kids, Gemeente ‘s-Hertogenbosch, Jupiler, de Koninklijke Luchtmacht, Kraanwater Graag, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Omroep Brabant, Prodemos, Provincie Noord-Brabant, Punch Workshop, Rabobank ‘s-Hertogenbosch e.o., het Rode Kruis, Sena, Stagelight, Stichting Gereformeerd Frans van Uden-Huis, Stimuleringsfonds, Unicef, het Veteranen Instituut, vfonds, Vluchtelingenwerk en VSB fonds.

Werken tijdens het festival?

Wil je ook meedoen als vrijwilliger voor Bevrijdingsfestival Brabant? Dat kan! Het is leuk, leerzaam en gezellig. En zonder enthousiaste vrijwilligers kan het festival niet plaatsvinden. Je krijgt een onkostenvergoeding, eten en drinken. Je kunt je aanmelden als vrijwilliger voor Bevrijdingsfestival Brabant bij het kopje vrijwilligers, dit is mogelijk tot en met 31 maart. Heb je een andere vraag, neem dan contact met ons op via vrijwilligers@bevrijdingsfestivalbrabant.nl.

Persaanvraag indienen?

Hier vind je de laatste uitgegeven persberichten. Voor meer informatie, neem contact op met Femke Klein via info@bevrijdingsfestivalbrabant.nl.

Andere vraag? Contact!

Stichting Noord-Zuid Bevrijdingsfestival
Postbus 1395
5200 BK ‘s-Hertogenbosch
info@bevrijdingsfestivalbrabant.nl