Ook dit jaar zullen in de aanloop naar en tijdens Bevrijdingsfestival Brabant verschillende Vrijheidscolleges gegeven worden. Hierin delen alle sprekers in een college de visie die zij hebben op vrijheid. 

In ieder college laten de sprekers zich inspireren door de ‘Four Freedoms’ die de Amerikaanse President Franklin D. Roosevelt in 1941 formuleerde: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van religie, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van angst. Dit jaar zal het jaarthema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei ‘In vrijheid kiezen’ ook terugkomen in de Vrijheidscolleges. Voor meer informatie, klik hier. 

Op 5 mei, op het terrein van Bevrijdingsfestival Brabant 2019, zal Özcan Akyol aan het woord zijn. Als vaste opiniemaker en columnist van onder andere het Algemeen Dagblad is hij geregeld terug te zien in televisieprogramma’s. Hij staat er om bekend dat hij altijd recht voor zijn raap is en niemand spaart. Onder het genot van een lunch zal Akyol zijn verhaal doen over de vrijheid. Wil jij hier graag bij zijn? Dat kan! Kaartjes zijn te koop via de pagina van Get Together for Freedom.

Op 11 april komt Sinan Can naar Paradox in Tilburg om hier te spreken over wat vrijheid voor hem betekend. Sinan is onderzoeksjournalist en bekend om zijn prijswinnende documentaire over de oorlog in Afghanistan, Syrië en de terroristen van IS. Maar tegenwoordig ook om zijn deelname aan ‘Wie is de Mol?’. Na zijn lezing zal Sinan Can worden geïnterviewd door arabist Jan Jaap de Ruiter (Tilburg University) en krijgt ook het publiek volop de kans vragen te stellen. Inschrijven voor dit Vrijheidscollege kan de website van Paradox.

16 april is het podium voor Aafke Romeijn. Zij zal op De Nieuwste School in Tilburg gaan vertellen hoe zij vrijheid ziet. Romeijn maakt muziek, schrijft boeken en is actief als journalist. In 2016 bracht ze samen met rapper Sef een single uit ‘Versplintering op rechts’ over de Tweede Kamerverkiezingen. In haar Vrijheidscollege zal Aafke Romeijn kijken naar vrijheid binnen Europa. Met de Europese Verkiezingen in het vooruitzicht buigt ze zich over de vraag; Is Europa een imaginaire gevangenis of de sleutel tot een vrijere wereld? Het Vrijheidscollege van Aafke Romeijn is besloten.

Koning Willem I College zal op 25 april Rajae el Mouhandiz ontvangen. Hier zal zij haar visie op vrijheid delen met de leerlingen. In het werk van de zangeres, componiste, theatermaakster en documentairemaakster speelt het thema identiteit altijd een grote rol. Ze staat stil bij de geringe invloed van vrouwen. In 2017 werd ze, als enige hedendaagse zangeres, genomineerd in de lijst van de 500 meest invloedrijke moslims ter wereld. Het Vrijheidscollege van Rajae el Mouhandiz is besloten. 

Hopelijk zien wij jullie terug bij een van deze Vrijheidscolleges!