EEN ONDERGRONDSE

Klein Verzet Bouwt EEN ONDERGRONDSE
op 3 & mei in ’s-Hertogenbosch en op 5 mei op het Bevrijdingsfestival aan de Petterlaarschans

 KLEIN VERZET maakt voor een derde keer een voorstelling in het kader van Theater Na de Dam. De voorstelling: EEN ONDERGRONDSE speelt op 3 & 4 mei 2018 in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch. Voor het maken van deze voorstelling gingen de spelers van ons collectief (13-22 jaar oud) in gesprek met Bossche vertellers die de Tweede Wereldoorlog zelf hebben meegemaakt.

‘We hoorde dat er in Aleppo (2016) een jongen leefde die te midden van het oorlogsgeweld een ondergrondse speelplek voor kinderen bouwde.’ Wij zijn benieuwd wie TOEN (1940-1945), de kinderen de oorlog lieten vergeten en hoe zij ervoor zorgde dat schuilen weer spelen werd.

Daarom bouwen we een ondergrondse plek waar wij kunnen spelen, stil worden en verhalen kunnen doorvertellen aan ons publiek. ‘EEN ONDERGRONDSE’ is een poëtische beleving over schuilen en spelen gemaakt door jonge Bossche spelers en bouwers van KLEIN VERZET.’

Voor meer informatie over locatie & voorstellingstijden www.kleinverzet.nu

 

Op 5 mei

De spelers van KLEIN VERZET heten alle bezoekers van het Vrijheidscollege, in de ochtend van 5 mei, op een speciale manier welkom. Er wordt een bijzonder kunstwerk getoond dat bestaat uit 910 spullen uit verschillende huizen uit de stad. Dit kunstwerk komt voort uit de speciale Erelijst oorlogsslachtoffers gemeente ’s-Hertogenbosch en is onderdeel van de voorstelling EEN ONDERGRONDSE. Bosschenaren die stil willen staan bij de Tweede Wereldoorlog, vragen we 1 item uit hun huis aan ons te geven. Van een kopje tot een knuffel, van stoeltje tot een bord, alles is welkom. KLEIN VERZET maakt er 1 kunstwerk van!

Vrijheidslunch
De spelers van KLEIN VERZET schuiven aan bij de lunch. Het hele repetitieprogramma (gestart op 18 maart jl.) was een bijzondere reis. Van NU naar TOEN en weer terug. We lunchen samen van het heerlijke maal van Catrien en Omar en vele andere statushouders en stadsgenoten. Voor ons zijn beide als initiator al lange tijd heel speciaal. Omar hebben we leren kennen als vluchteling in AZC- Rosmalen in 2016. Hij kookte voor ons samen met Catrien een heerlijk maal. Ieder jaar vinden we steeds opnieuw, als verschillende initiatieven, een manier om samen te werken en elkaar te ontmoeten. De spelers zullen tijdens de lunch aanschuiven als deelnemers van ons project en als ze de kans zien, zullen ze de verhalen over wat ze hebben gehoord en ervaren hebben, doorvertellen aan de gasten rondom de lunchtafel.

Middagprogramma:
13:00 – 17:00 uur: voor alle kinderen en ouders

Voor de voorstelling maken we met 14 kinderen uit Syrië een fantastische plek om te spelen. Deze zal te zien zijn tijdens de voorstelling op 3 en 4 mei. Maar op 5 mei bouwen we graag door met alle kinderen van het Bevrijdingfestival.

In een piepkleine kraam op het festival wachten we op jou. Ga je mee spelen of een minischuilplaats bouwen? We hebben 910 speciale spullen bij ons. Ze hebben allemaal een verhaal wat we je graag vertellen. De afgelopen weken hebben de spelers van onze voorstelling een bijzondere reis mee gemaakt. Ze hebben geluisterd naar Bosschenaren die iets konden vertellen over hoe het leven was tijdens de oorlog in ’s-Hertogenbosch. Want wist je dat je soms moest schuilen en dat je eventjes niet kon spelen? Je bent welkom om eventjes bij ons te zijn, te luisteren en alle spullen mee te veilen. Nadat we namelijk drie hele lange dagen voor een kunstwerk hebben gezorgd gaan we de 910 spullen de huizen uit de stad veilen. En dat is niet zomaar…we hebben als wens om kinderen en volwassenen die nu in vluchtelingenkampen leven, op straat in Nederland of elders op de wereld waar het koud is een warme jas te geven.

COLLECTIEF KLEIN VERZET

Klein Verzet is de naam van het jongerenproject wat in het kader van Theater Na de Dam een voorstelling maakt over de Tweede Wereldoorlog. De herinneringen die onze stadsgenoten bewaren aan toen 1940-1945, zijn het beginpunt voor het maken van een voorstelling.

Met dit project willen we onder de deelnemende jongeren, buurtbewoners en bezoekers bewustwording creëren over de geschiedenis van de eigen omgeving, onverwachte ontmoetingen tussen jong, oud, en nieuwkomers realiseren en de eigen buurt en geschiedenis vanuit een nieuw perspectief verkennen

MEET THE NEW GENERATION FREEDOM FIGHTERSYOUNG & FREE