Samen

wij voor de vrijheid

Get Together for Freedom

Vrijheid smaakt naar meer! Op 5 mei vieren we dat we in vrijheid leven. Wij nodigen jullie uit om dat samen met ons te doen tijdens Get Together for Freedom. In dit programma staat ieders verhaal over vrijheid centraal. Aan grote tafels gaan we genieten van heerlijke gerechten uit allerlei landen. Tijdens deze lunch zal Özcan Akyol in zijn Vrijheidscollege vertellen over zijn visie op vrijheid en hierover in gesprek gaan met de bezoekers van Get Together for Freedom, jou dus. De middag zal afgesloten worden door een muzikaal programma verzorgd door Musicare.

Programma

11.00 uur Ontvangst

11.15 uur Aanvang Vrijheidslunch

11.30 uur Vrijheidscollege

12.15 uur Muziek en Sing-a-Long – part 1

12.30 uur Kort debat

12.45 uur Muziek en Sing-a-Long – part 2

13.30 uur Afsluiting Vrijheidslunch
aansluitend een rondleiding over het festival terrein
door bestuur (voor de liefhebbers)

Vrijheidslunch

Hoe smaakt vrijheid eigenlijk? Dat proef je op 5 mei aan de grote tafels bij de vrijheidslunch van Bevrijdingsfestival Brabant, een onderdeel van Get Together for Freedom. Er worden gerechten geserveerd uit diverse landen, bereid door jongeren en statushouders in samenwerking met Catrien Kuipers en Omar Sbeini van De Kooktuin. Aan iedere tafel schuift iemand aan met een bijzonder verhaal. Dat kan iemand zijn die WOII heeft meegemaakt of zich heeft ingezet voor vrede en vrijheid. Ga met elkaar in gesprek en deel je eigen verhaal.

Vrijheidscollege

Het Vrijheidscollege van Özcan Akyol is een onderdeel van Get Together for Freedom. Özcan Akyol (1984) spreekt recht voor zijn raap en spaart niemand. Hij wordt soms ‘Eus’ genoemd naar het hoofdpersonage uit zijn gelijknamige succesvolle debuut uit 2012. Naast zijn literaire werk is hij vaste columnist van het Algemeen Dagblad, VARAgids, Nieuwe Revu, Helden en diverse regionale dagbladen. Als opiniemaker is hij geregeld te zien in televisieprogramma’s. In 2017 maakte hij de televisieserie ‘De Neven van Eus’ waarin hij op zoek ging naar zijn familie in Turkije. Akyol: “Ik ga geen rekening houden met iemand die te veel naar de Turkse staatstelevisie kijkt of te lang op PVV-fansites zit en alternatieve waarheden doorgeeft en verdedigt. Ik ben daar niet verantwoordelijk voor, mijn verantwoordelijkheid is het om tegenwicht te bieden.”

Foto: Jeroen Nieuwhuis

Hoewel expressievrijheid als vanzelfsprekend wordt ervaren, zal Özcan Akyol in zijn college laten zien dat de praktijk weerbarstiger is. Hij put uit ervaringen die hij opdeed als auteur, columnist en televisiepresentator. Hieruit zal blijken dat toenemend tribalisme in onze samenleving verschillende vormen van vrijheden onder druk zet. Wat hierbij opvalt is dat geen enkele groep – links of rechts, atheïstisch of gelovig – een monopolie op ondermijning van onze vrijheden heeft. De extremen hebben eigenlijk vrij veel gemeen: ze bedienen zich dikwijls van dezelfde methodiek. Dit maakt het werk van kunstenaars, denkers en politici almaar moeilijker. Is onze maatschappij zich hiervan bewust? Misschien wel. De vraag die daarop volgt en veel interessanter is: vinden we de ondermijning van verworven vrijheden wel écht zorgwekkend?

Sing – a – long

De muzikale verzorging tijdens Get Together for Freedom zal opgezet worden door MusiCare uit Vught. In samenwerking met verschillende nationale en internationale muzikanten zullen zij zowel Nederlandse als Arabische nummers ten gehore brengen. Verwacht bijzondere optredens die aanleiding zullen geven tot nieuwe verhalen. De presentatie van deze middag zal in handen zijn van Tim van Baalen. En er mag natuurlijk meegezongen worden!

Foto: Soulmates Images

Kort debat

Op alle Bevrijdingsfestival komen minidebatten tussen kandidaten voor het Europarlement. Bij Bevrijdingsfestival Brabant vindt dit debat plaats tijdens Get Together for Freedom en zal gehouden worden door Arnout Hoekstra en Wilma Richter.