Samen

wij voor de vrijheid

Get Together for Freedom is een vaste prik tijdens de ochtend van Bevrijdingsfestival Brabant. Een Vrijheidslunch gekoppeld aan een Vrijheidscollege zorgt voor een sterk inhoudelijk en inspirerend programma!

Aangezien Get Together for Freedom in 2022 onderdeel is van de Nationale Start is het dit jaar niet mogelijk om aan te schuiven bij de Vrijheidslunch en het Vrijheidscollege. Wel ben je van harte welkom om vanaf 13:15 aan te sluiten bij de ontsteking van het Vrijheidsvuur en te genieten van de rest van het programma.

Get Together for Freedom brengt mensen in contact met elkaar: ‘gewone’ festivalbezoekers met mensen die (een deel van hun) leven niet in vrijheid hebben doorgebracht. We gaan op zoek naar verschillen en overeenkomsten, met behulp van een cultureel en interactief programma, dat zorgt voor wederzijdse interesse in elkaar, in elkaars achtergrond en elkaars cultuur.

In aanloop naar 5 mei wordt er samen met de Kooktuin, middels een tweetal workshops een Vrijheidslunch voorbereid, door Brabantse jongeren en jonge statushouders. Een combinatie van gerechten uit de diverse landen van herkomst van de statushouders, in een Nederlands jasje.

Get Together for Freedom wordt afgesloten met het ontsteken van het Vrijheidsvuur, wat een van de Ambassadeurs van de Vrijheid, op 4 mei op heeft gehaald in Wageningen, samen met de Commissaris van de Koning. De Ambassadeur van de Vrijheid zal, na een kort welkomstwoord van de burgemeester van ’s-Hertogenbosch de vlam naar het vlampodium brengen. Daar zal het Vrijheidsvuur ontstoken worden, en zo is Bevrijdingsdag 2022 officieel opent.

Een terugblik op 2019

Programma

11.00 uur Ontvangst

11.15 uur Start programma

13.30 uur Afsluiting
aansluitend een rondleiding over het festival terrein
door bestuur (voor de liefhebbers)

Vrijheidscollege

Sinan Can (1977) is een Nederlands onderzoeksjournalist en bekend om zijn prijswinnende
documentaires over de oorlog in Afghanistan, Syrië en de terroristen van IS, maar ook om zijn deelname aan Wie is de Mol.

Naast zijn televisiewerk schrijft Sinan ook achtergrondverhalen en boeken bij zijn series. Hij zou graag in Irak een kindertehuis willen starten. Can is geregeld als deskundige te zien bij diverse talkshows als
Pauw, Jinek, De Wereld Draait Door en RTL Late Night om te praten over o.a. internationaleconflicten, vluchtelingenproblematiek, het Midden-Oosten, Turkije en terreur.

Tijdens zijn vrijheidscollege vertelt Sinan Can over landen als Libië, Tunesië, Egypte, Irak en Syrië. Hij beschrijft de achtergrond en de geschiedenis van de dictaturen in die regio. Hij laat zien hoe mensen
ermee leven en wat het betekent om te moeten leven met de angst en repressie die een dictatuur met zich meebrengt. En hij vertelt over mensen die zich, ondanks alles, verzetten en soms grote
offers brengen.

Foto: Michel Schnater

Vrijheidslunch

Hoe smaakt vrijheid eigenlijk? Dat proef je op 5 mei aan de grote tafels bij de vrijheidslunch van Bevrijdingsfestival Brabant, een onderdeel van Get Together for Freedom. Er worden gerechten geserveerd uit diverse landen, bereid door jongeren en statushouders in samenwerking met Catrien Kuipers en Omar Sbeini van De Kooktuin.

Vrijheidsmuziek

De muzikale verzorging tijdens Get Together for Freedom zal opgezet worden door MusiCare uit Vught. Verwacht bijzondere optredens die aanleiding zullen geven tot nieuwe verhalen. De presentatie van deze middag zal in handen zijn van Tim van Baalen.