Samen

wij voor de vrijheid

Vrijheid smaakt naar meer! Op 5 mei vieren we dat we in vrijheid leven. Wij nodigen jullie uit om dat samen met ons te doen tijdens Get Together for Freedom. In dit programma staat van 11:00 – 13:30 ieders verhaal over vrijheid centraal. Aan grote tafels gaan we genieten van heerlijke gerechten uit allerlei landen. Tijdens deze lunch zal Özcan Akyol in zijn Vrijheidscollege vertellen over zijn visie op vrijheid en hierover in gesprek gaan met de bezoekers van Get Together for Freedom, jou dus. De middag zal afgesloten worden door een muzikaal programma verzorgd door Musicare. Voor maar €10,00 kun je onderdeel zijn van dit bijzondere programma. Schuif jij ook aan? We ontvangen je graag tijdens Get Together for Freedom op 5 mei in ‘s-Hertogenbosch. 

Get Together
for Freedom

Vrijheidslunch

Hoe smaakt vrijheid eigenlijk? Dat proef je op 5 mei aan de grote tafels bij de vrijheidslunch van Bevrijdingsfestival Brabant, een onderdeel van Get Together for Freedom. Er worden gerechten geserveerd uit diverse landen, bereid door jongeren en statushouders in samenwerking met Catrien Kuipers en Omar Sbeini van De Kooktuin. Aan iedere tafel schuift iemand aan met een bijzonder verhaal. Dat kan iemand zijn die WOII heeft meegemaakt of zich heeft ingezet voor vrede en vrijheid. Ga met elkaar in gesprek en deel je eigen verhaal!

Sing – a – long

Tijdens het programma van Get Together for Freedom zal er door Musicare een muzikale omlijsting verzorgd worden. Verwacht bijzondere optredens die aanleiding geven tot nieuwe verhalen. Binnenkort maken we hier meer over bekend!

Vrijheidscolleges

In de aanloop naar en op 5 mei worden in heel Nederland ruim 40 Vrijheidscolleges gegeven door verschillende sprekers. De Vrijheidscolleges vinden voor de 7e keer plaats en worden georganiseerd in nauwe samenwerking met de Bevrijdingsfestivals en hun regionale partners. Iedere spreker deelt in een college zijn of haar eigen visie op vrijheid. Verleden en heden worden hierbij nadrukkelijk aan elkaar gekoppeld. Inspiratiebronnen voor de colleges zijn nog steeds de “Four Freedoms” die de Amerikaanse President Franklin D. Roosevelt in 1941 formuleerde: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van religie, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van angst. Ook het jaarthema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei ‘In vrijheid kiezen’ komt terug in de colleges. Meer informatie over de Vrijheidscolleges kun je vinden op www.vrijheidscolleges.nl.

Foto: Özcan Akyol door Jeroen Nieuwhuis

Het Vrijheidscollege van Özcan Akyol is een onderdeel van Get Together for Freedom. Özcan Akyol (1984) spreekt recht voor zijn raap en spaart niemand. Hij wordt soms ‘Eus’ genoemd naar het hoofdpersonage uit zijn gelijknamige succesvolle debuut uit 2012. Naast zijn literaire werk is hij vaste columnist van het Algemeen Dagblad, VARAgids, Nieuwe Revu, Helden en diverse regionale dagbladen. Als opiniemaker is hij geregeld te zien in televisieprogramma’s. In 2017 maakte hij de televisieserie ‘De Neven van Eus’ waarin hij op zoek ging naar zijn familie in Turkije. Akyol: “Ik ga geen rekening houden met iemand die te veel naar de Turkse staatstelevisie kijkt of te lang op PVV-fansites zit en alternatieve waarheden doorgeeft en verdedigt. Ik ben daar niet verantwoordelijk voor, mijn verantwoordelijkheid is het om tegenwicht te bieden.”