Samen

wij voor de vrijheid

Vrijheid smaakt naar meer! Get Together for Freedom! Op 5 mei geven we de vrijheid door. Leer elkaar kennen tijdens een lunch bereid door onze kok Catrien en haar Syrische rechterhand Omar van de Kooktuin. Aan grote tafels gaan we genieten van heerlijke gerechten uit allerlei culturen. Tijdens de lunch zal Özcan Akyol in zijn Vrijheidscollege vertellen over zijn visie op vrijheid. Daarna gaat hij het gesprek met de bezoekers van Get Togehter for Freedom aan. Niet alleen luisteren dus, maar het gesprek aangaan met elkaar. De afsluiter van deze middag wordt een primeur, onze eigen Bevrijdingsfestival Brabant sing-a-long. Hierover verklappen we nog niet teveel. Schuif jij ook aan? Binnenkort komen de kaartjes voor Get Together for Freedom in de verkoop. 

Get Together
for Freedom

Vrijheidslunch

Hoe smaakt vrijheid eigenlijk? Dat proef je 5 mei aan tafel bij de vrijheidslunch van Bevrijdingsfestival Brabant, een onderdeel van Get Together for Freedom. Bij iedere tafel schuift iemand aan met een bijzonder verhaal, iemand die een oorlog heeft meegemaakt of zich inzet voor vrede en vrijheid. Een lunch met inhoud dus. Ook dit jaar weer wordt de lunch verzorgd door Catrien en Omar van de Kooktuin.

Sing – a – long

We houden jullie nog even in spanning, hierover later meer!

Vrijheidscolleges

In de aanloop naar en op 5 mei worden in heel Nederland ruim 40 Vrijheidscolleges gegeven door verschillende sprekers. De Vrijheidscolleges vinden voor de 7e keer plaats en worden georganiseerd in nauwe samenwerking met de Bevrijdingsfestivals en hun regionale partners. Iedere spreker deelt in een college zijn of haar eigen visie op vrijheid. Verleden en heden worden hierbij nadrukkelijk aan elkaar gekoppeld. Inspiratiebronnen voor de colleges zijn nog steeds de “Four Freedoms” die de Amerikaanse President Franklin D. Roosevelt in 1941 formuleerde: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van religie, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van angst. Ook het jaarthema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei ‘In vrijheid kiezen’ komt terug in de colleges. Meer informatie over de Vrijheidscolleges kun je vinden op www.vrijheidscolleges.nl.

Het Vrijheidscollege van Özcan Akyol is een onderdeel van Get Together for Freedom. Özcan Akyol (1984) spreekt recht voor zijn raap en spaart niemand. Hij wordt soms ‘Eus’ genoemd naar het hoofdpersonage uit zijn gelijknamige succesvolle debuut uit 2012. Naast zijn literaire werk is hij vaste columnist van het Algemeen Dagblad, VARAgids, Nieuwe Revu, Helden en diverse regionale dagbladen. Als opiniemaker is hij geregeld te zien in televisieprogramma’s. In 2017 maakte hij de televisieserie ‘De Neven van Eus’ waarin hij op zoek ging naar zijn familie in Turkije. Akyol: “Ik ga geen rekening houden met iemand die te veel naar de Turkse staatstelevisie kijkt of te lang op PVV-fansites zit en alternatieve waarheden doorgeeft en verdedigt. Ik ben daar niet verantwoordelijk voor, mijn verantwoordelijkheid is het om tegenwicht te bieden.”

Sinan Can (1977) is een Nederlands onderzoeksjournalist en bekend om zijn prijswinnende documentaires over de oorlog in Afghanistan, Syrië en de terroristen van IS, maar ook om zijn deelname aan Wie is de Mol? 

Na zijn studie journalistiek in Tilburg werkte Can voor CNN in Istanbul en in Nederland voor de NMO, NTR en VARA. Voor zijn televisiewerk ontving Sinan in 2016 de ereprijs Journalist voor de Vrede. In 2017 maakte hij het tweeluik In het spoor van IS en in 2018 portretteerde hij de ellende van kinderen van jihadgangers in ‘De verloren kinderen van het kalifaat’. Onlangs was hij te zien met de vierdelige documentairereeks ‘Voorbij de grenzen van Saoedi-Arabië.’ Can: “Journalistiek is mijn roeping. Dan ga je niet bij de eerste grote tegenslag opgeven.”

Naast zijn televisiewerk schrijft Sinan ook achtergrondverhalen en boeken bij zijn series. Hij zou graag in Irak een kindertehuis willen starten. Can is geregeld als deskundige te zien bij diverse talkshows als Pauw, Jinek, De Wereld Draait Door en RTL Late Night om te praten over o.a. internationale conflicten, vluchtelingenproblematiek, het Midden-Oosten, Turkije en terreur.

Voor tickets kijk op www.paradoxtilburg.nl. Dit programma is een initiatief van Academic Forum van Tilburg University. Deze editie i.s.m. Vrijheidscolleges. Voor studenten kan dit programma meetellen voor het AF-certificaat. Entree: € 3,00. Studenten gratis op vertoon van studentenkaart. Studenten kunnen via bartho@paradoxtilburg.nl een kaartje reserveren.