Geef het Vrijheidsvuur door!

Het Vrijheidsvuur is hét symbool voor leven in vrede en vrijheid. Ieder jaar op 4 mei om 24.00 uur wordt het vuur doorgegeven om zo, ook in de rest van Nederland, op 5 mei het Vrijheidsvuur te kunnen ontsteken.

Dit jaar staan we stil bij 75 jaar vrijheid. En juist dit jaar voelen we duidelijk wat inperking van de vrijheid is. Waar we eerst samen het vrijheidsvuur ontstaken moeten we nu op zoek naar nieuwe oplossingen, nieuwe manieren om de verbinding aan te gaan. Want ook al kunnen we niet fysiek samen zijn, toch kan het Vrijheidsvuur ons dichter bij elkaar brengen.

Op 4 mei ontsteken we daarom vanaf 21:00 uur thuis of op het werk ons eigen Vrijheidsvuur; een vuur, een vlam, een fakkel, een kaars of een lichtje.

Dit jaar kun je via www.vrijheidsvuur.nl ook digitaal het vuur ontsteken en doorgeven. Dit doe je door een video van jezelf op te nemen óf een geanimeerd karakter te kiezen dat bij jou past. Deze video kun je vervolgens delen op social media met vrienden, familie, collega’s en andere mensen die je dierbaar zijn. Ieder persoon dat het Vrijheidsvuur doorgeeft maakt een verbinding met de volgende persoon. Deze verbindingen maken we zichtbaar door virtuele linten te trekken over de kaart van Nederland.

Samen zetten we Nederland in het licht, denken aan de prijs die is betaald voor onze vrijheid én aan wat wij zelf kunnen doen om die vrijheid te bewaken. Aan wie geef jij het #Vrijheidsvuur door?

De historie van het Vrijheidsvuur

In 1948 werd het Vrijheidsvuur door Montgomery van Portsmouth naar het D-day strand in Normandië gebracht. Het Vrijheidsvuur werd vervolgens door Nijmeegse atleten meegenomen naar Wageningen. In de Capitulatiezaal van Hotel de Wereld droegen zij het Vrijheidsvuur over aan de toenmalige burgemeester Klaassesz van Wageningen. Vervolgens verspreidden andere estafettelopers het Bevrijdingsvuur via Rhenen naar Den Haag en andere plaatsen in het land.

Van 1954 tot en met 1962 haalden leden van de Motorclub ‘De Rijnridders’ de bevrijdingsfakkel op in Normandië en brachten het Bevrijdingsvuur in die jaren naar Wageningen. Een jaar later, in 1963, liet de Gemeente Wageningen speciaal een brander installeren in een ketelhok van het gemeentelijke Gas- en Waterleidingsbedrijf. Op deze manier zou het Bevrijdingsvuur eeuwig blijven branden.

Sinds 1967 wordt het Vrijheidsvuur door de duizenden lopers die deelnemen aan de Nationale Bevrijdingsvuurestafette als een lopend vuurtje door Nederland verspreid. In 2011 werd in de nacht van 4 op 5 mei (middernacht) het nieuwe Vrijheidsvuurmonument onthuld en voor het eerst ontstoken. Sindsdien blijft het Vrijheidsvuur altijd branden; het eeuwige Vrijheidsvuur.