Wie helpt de Bevrijdingsfestivals door weer en wind?

5 mei is doorgaans een dag waar de Bevrijdingsfestivals reikhalzend naar uitkijken. Een speciale dag waarop we samen kunnen genieten van elkaars gezelschap, heerlijk eten, live muziek en inspirerende verhalen en waardevolle levenslessen opdoen. Dit jaar hebben we een dubbel gevoel als we aan 5 mei denken. Onze geliefde festivals staan onder grote druk en de toekomst is onzeker. Door de nasleep van de coronacrisis, toenemende inflatie, hogere loonkosten, krapte op de arbeidsmarkt en materiaaltekorten is het bijna onmogelijk geworden om onze begroting risicoloos rond te krijgen. 

Als gratis festival moet meer dan de helft van alle inkomsten uit horeca-omzet komen en daardoor is Bevrijdingsfestival Brabant zeer onderhevig aan weersomstandigheden en de daaruit voortvloeiende bezoekersaantallen. Oftewel: slecht weer betekent minder mensen betekent minder omzet. “Dan vraag je toch entree?” horen we vaker terugkomen. Daarop zeggen wij: nee. Bevrijdingsfestival Brabant staat voor een inclusief festival waar entreegeld geen barrière is om samen in vrijheid te genieten van livemuziek, eten en inspirerende verhalen. 

We zijn gezegend met partners als het vfonds, de provincie Noord-Brabant en de gemeente ’s-Hertogenbosch, maar de financiële kosten lopen te ver op om enkel door deze partijen gedekt te worden. Daarom is er in het najaar een urgentiebrief gestuurd naar de Rijksoverheid met het verzoek om op landelijke basis onze festivals te steunen. Helaas verwijst de Rijksoverheid ons terug naar lokale partners en zijn we terug bij af. Frustrerend.

Als het zo doorgaat hebben we over enkele jaren wellicht geen Bevrijdingsfestivals meer. De landelijke vieringen met meer dan een miljoen bezoekers verdwijnen als sneeuw voor de zon (of is suiker in de regen passender?). 

De onbeantwoorde vraag luidt: wie staat er op voor de Bevrijdingsfestivals? Gezien onze beperkte middelen, de afwezigheid van de Rijksoverheid en gemaximaliseerde lokale fondsen, kunnen we enkel onze hoop vestigen op één groep: onze bezoekers. Kunnen we op jullie blijven bouwen, als de zon schijnt, maar ook in weer en wind? 

 

Lees meer:

– https://www.ad.nl/binnenland/noodkreet-bevrijdingsfestivals-onze-toekomst-is-in-het-

geding~a004da55/

– https://www.bd.nl/den-bosch/bevrijdingsfestival-in-den-bosch-nog-steeds-gratis-maar-bodem-reserves-is-in-zicht~a51d89db/ [premium artikel]

– https://www.nrc.nl/nieuws/2023/02/14/meer-bevrijdingsfestivals-dreigen-niet-door-te-gaan-a4157086?t=1683029136 [abonnee]

– https://nos.nl/artikel/2464818-bevrijdingsfestival-utrecht-gaat-voor-het-eerst-in-30-jaar-niet-door