De zesde Nationale Museumweek gaat door – in digitale vorm!

In deze lastige tijden biedt kunst troost. Daarom gaat de Nationale Museumweek 2020 van 20 t/m 26 april ondanks alle beperkingen door: in verantwoorde digitale vorm. Zo brengen 400 musea online een ode aan 75 jaar culturele vrijheid door middel van een digitale expositie op de Dam. En kunnen mensen thuis daar ook zelf aan deelnemen, door het delen van een eigen kunstwerk.

De Nationale Museumweek is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij musea in het hele land hun collecties op een speciale wijze in de schijnwerpers zetten. Dit jaar zou er 75 jaar culturele vrijheid worden gevierd in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Maar helaas moeten we allemaal binnenblijven. De straten zijn leeg. En de musea stiller dan stil. Daarom kan de Nationale Museumweek 2020 in een digitale vorm, juist nu, toegang geven tot de culturele rijkdom die ons land kent.

Directeur Museumvereniging Mirjam Moll: “Wat kan ons in bange dagen troost bieden en inspiratie? Wat kan een steun in de rug zijn? Waar vind je een schouder om even tot rust te komen? Inderdaad, dat zijn ons aller museale collecties die alle tijden hebben doorstaan. Al vijf jaar lang wordt tijdens de Museumweek aandacht besteed aan ons échte goud en laten we mensen zien wat voor een bijzonder en groots cultureel kapitaal wij in Nederland hebben. Het belang van kunst, cultuur en erfgoed lijkt juist nu groter dan ooit. Vandaar dat we doorgaan met de Nationale Museumweek. In een verantwoorde digitale variant!”

Vanuit huis kan een ieder deelnemen aan een online eerbetoon aan 75 jaar culturele vrijheid, in de vorm van een digitaal Gouden Pronkstuk waar meer dan 400 pronkstukken van musea online te bezichtigen zijn in een digitaal museum op de Dam (zie afbeelding). Verder kun je meedoen aan museumtours. Je laten verrassen door verhalen over kunst. Of elke dag kijken naar #OnsEchteGoudTV waarbij iedereen in Nederland een eigen kunstwerk kan laten zien, en haar of zijn bijpassende persoonlijke verhaal kan delen met de rest van Nederland. Zelf deelnemen? Ga naar museumweek.nl, upload een foto van je persoonlijke kunststuk, schilderij of beeldje dat je troost, hoop of inspiratie biedt. Mensen kunnen ook hun persoonlijke verhaal achterlaten. Op deze manier blijven we verbonden en kunnen we toch onze culturele rijkdom vieren.